Εις το επανιδείν

Αγαπητέ,

Δε θα σου δώσω όνομα. Σου χάρισα πολλά ονόματα με την πάροδο του χρόνου.
Αυτό είναι ένα γράμμα για 'σένα, απλά όχι, προς εσένα. Θα ήθελα να γνωρίζεις και να κατανοείς ότι αυτό δεν είναι γράμμα ούτε μίσους, ούτε λύπης, ούτε θυμού, ούτε απογοήτευσης. Είναι απλά ένα γράμμα, ένας συνωστισμός σκέψεων με τη μορφή λέξεων. Λέξεις που δεν μπορώ να σου πω και λέξεις που δεν ξέρω αν θα καταφέρω ή αν ακόμη θέλω να εκφράσω. Δε θα μετατρέψω αυτό το γράμμα σε λογοτεχνικό κείμενο, μη φοβάσαι.

Πρώτα από όλα, σε συγχωρώ. Ξέρω, δε νιώθεις ότι χρειάζεσαι συγχώρεση. Συγχώρεση για την οποία δε συμπλήρωσες καμία αίτηση. Δεν έκανες κάτι λάθος και τώρα δεν είναι η στιγμή να αρχίσεις να αμφισβητείς το εαυτό σου. Εγώ, όμως, σε συγχωρώ. Ποτέ δε ζήτησες τίποτα. Εγώ όμως πάντα κάτι σου δίνω ακόμη κι αν είναι περιττό. Θέλω να καλύπτω όλες τις πιθανές υποχρεώσεις μου. Υποχρεώσεις είπα; Μήπως καθήκοντα; Όχι, θα το έλεγα απλά ανάγκη. Η ανάγκη να σου προσφέρω τον κόσμο είναι που με έχει καταστρέψει. Υπενθυμίζω ότι αυτό δεν είναι γράμμα μίσους. Η ανάγκη να γνωρίζω ότι δε σου λείπει τίποτα, ότι πάντα θα έχεις κάποιον να μιλήσεις, ό,τι κι αν χρειαστείς θα έχεις πάντα κάποιον στο πλευρό σου, ότι απλά θα είσαι ευτυχισμένος. Δυστυχώς ή ευτυχώς, αυτός ο κόσμος που προσπάθησα να δημιουργήσω σου είχε ήδη παραχωρηθεί. Τίποτα δε με χαροποιεί περισσότερο από την ευδαιμονία των φίλων μου. Όμως τι συμβαίνει με τη δική μου ευδαιμονία; Δεν είμαι εγωίστρια, ποτέ δεν ήμουν. Το ξέρεις θαρρώ ότι ποτέ δε ζητάω πολλά γιατί, πολύ απλά, ποτέ δεν τα χρειάστηκα. Πιστεύω όμως ότι η προσωπική θυσία έχει ένα όριο.

Σύμφωνα με την πυραμίδα του Μάσλοου, οι φυσιολογικές ή βιολογικές ανάγκες, καθώς και η ανάγκη της ασφάλειας, βρίσκονται πριν την ανάγκη του ''ανήκειν'' και της αγάπης. Διαφωνούσα ανέκαθεν. Πίστευα, και πιστεύω ως αθεράπευτα ρομαντική και αμετάπειστα ονειροπόλος, την cheesiest ϊσως line που έχει ειπωθεί, "η αγάπη όλα τα νικά" και "η αγάπη υπερισχύει όλων". Ναι, το ξέρω ότι ακούγομαι σαν ένα πεντάχρονο παιδί, όμως αυτό πιστεύω. Όπως προανέφερα, έχω όρια. Κάποια στιγμή πρέπει κι εγώ να ενδιαφερθώ για την ψυχική μου υγεία. Ομολογώ ότι δε ''χαίρω άκρας υγείας'', όμως προσπαθώ. Όχι, χάρη σε 'σένα αλλά χάρη σε 'μένα κάνω. Σε συγχωρώ λοιπόν για τον πόνο και την απογοήτευση που ίσως να προκάλεσα εγώ η ίδια στον εαυτό μου. Όμως, όσο κι αν σε έχω θεοποιήσει κι όσο κι αν κατηγορώ και υποβαθμίζω τον εαυτό μου, γνωρίζω ότι ποτέ δεν έφταιξα μόνο εγώ. Σε συγχωρώ λοιπόν ακόμη κι αν όλα αυτά σου φαίνονται ανοησίες.

Δεύτερον και πιο σημαντικόν, θα ήθελα να σε συμβουλέψω. Ποια είμαι εγώ για να το κάνω; Η τελειότητα, τελειότητα. Όμως αγαπητέ δεν είσαι τέλειος και σίγουρα δεν είσαι αλάνθαστος. Επαναλαμβάνω ότι αυτό δεν είναι γράμμα μίσους. Οπότε παίρνω το θάρρος να σου δώσω την εξής συμβουλή. Όχι, μόνο σε 'σένα, αλλά και σε όλους τους αγαπητούς μου που δε λένε να το καταλάβουν. Δεν γίνεται να μας συμπαθούν και να τα έχουμε καλά με όλους. Ο άνθρωπος έχει γεννηθεί με ανάγκη για επικοινωνία. Ναι,επικοινία, αλλά με ποιον; Δεν είμαστε όλοι πλασμένοι ο ένας για τον άλλο. Απλά δε γίνεται να ταιριάζουμε με τους πάντες. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο σταμάτα τα ψέματα. Όχι, δε σε θίγω. Όχι, δε σε προσβάλλω. Δεν σε αποκαλώ ψεύτη. Τουλάχιστον όχι με την έννοια που δίνεις στην προκειμένη περίπτωση. Σε συμβουλεύω απλά να σταματήσεις να λες ψέματα στον εαυτό σου. Όταν δε συμπαθείς ιδιαίτερα κάποιον ή για τον 'χ' και 'ψ' λόγο δεν επιθυμείς να χαραμίσεις χρόνο μαζί του, επειδή, πολύ απλά, έχεις καλύτερα πράγματα να κάνεις, σταμάτα να τον παραμυθιάζεις. Όχι,(πολλά όχι έχει αυτό το γράμμα και πιστεύω ότι παρουσιάζει αρνητικότητα) δεν παραμυθιάζεις εκείνον αλλά εσένα. Ξαναλέω ότι δε γίνεται να είμαστε "εντάξει" με όλους. Δε γίνεται να υπάρχει με τον οποιονδήποτε μία πιο προσωπική σχέση. Οι φίλοι είναι λίγοι, διαλεχτοί και καλοί. Σε παρακαλώ μην ευτελίζεις τη σημασία και τα προνόμιά τους. Η εικόνα και η 'σχέση' που δημιουργείς είναι πλαστή, είναι φενάκη. Κακό στον εαυτό σου κάνεις. Κατ' επέκταση, προφανώς ζημιώνεις και τον άλλο. Διότι αν υποκρίνεται κι εκείνος, εντάξει, είστε και οι δύο υποκριτές. Αν όμως (πρέπει να βγω άλλη λέξη)όχι; Ποιο είναι το σφάλμα του δύσμοιρου, εκτός από την αφέλειά του; Η συμβουλή μου λοιπόν είναι να μην προσποιείσαι. Η υποκρισία μόνο προβλήματα φέρνει. Πάρε παράδειγμα εμένα. Ή είμαι καταπληκτική ηθοποιός ή απλά δε με ενδιαφέρεις τόσο, ώστε να στενοχωρηθώ ή να υποθέσω ότι με μειώνει η συμπεριφορά σου, και η αλήθεια είναι ότι οι υποκριτικές μου ικανότητες χρειάζονται βελτίωση.

Σταμάτα λοιπόν να δίνεις υποσχέσεις που και οι δύο ξέρουμε ότι δε θα τηρήσεις. Το χειρότερο είναι ότι, παρ' όλο που το γνωρίζω, με την υπόσχεσή σου αυτή η ελπίδα γεννιέται αβίαστα. Εγώ λοιπόν σε τι φταίω να απογοητεύομαι κάθε φορά; Μήπως είμαι υπερβολική, μήπως πάσχω από μανιοκατάθλιψη; Θα το θυμάμαι την επόμενη φορά να μη δώσω σημασία. Δε ζητούσα πολλά. Μόνο αυτά που μου λες στο σκοτάδι να τα πεις μία φορά με το φως το πρωί κι ένα χάδι. Meaning, υπάρχει τεράστιο χάσμα ανάμεσα στο λόγο και την πράξη.

Τέλος, μία φορά κι έναν καιρό, όπως λεν' στα παραμύθια. Έχω την εντύπωση ότι αυτό το γράμμα έχασε τον επιτηδευμένο τόνο που ήθελα να αποδώσω, μηδέν στην έκθεση... Σιγά! Συνέχεια προσθέτω προχειρότητες. In conclusion, λοιπόν, σε ευχαριστώ για τις όμορφες στιγμές που μου χάρισες. Δεν πίστευα ότι θα κατέληγα σε τέτοιου είδους σκέψεις' έπειτα από όλα αυτά που περάσαμε. Τώρα που το σκέφτομαι δεν... Όχι, εντάξει, τώρα φτιάχνω ασπίδα για να προφυλάξω τον εαυτό μου. Είχαμε ωραίες αναμνήσεις και ήλπιζα να δημιουργήσουμε κι άλλες, όμως κάτι τέτοιο δεν περνάει πλέον από τα δικά μου χέρια. Πίστευα ότι τώρα θα άλλαζαν τα πράγματα. Ξεγελούσα και παραμύθιαζα με αυτόν τον τρόπο τον εαυτό μου, καθώς ''μ' όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις''. Σε ευχαριστώ που με βοήθησες να νιώσω σημαντική, που μου υπενθύμισες ότι για κάποιους ΕΙΜΑΙ σημαντική. Χρειάζομαι πολύ δύναμη για να σε απελευθερώσω, όμως πιστεύω ότι θα τα καταφέρω και για τους δυο μας. Χαίρομαι που νιώθεις ευτυχισμένος. Υπογραμμίζω για τελευταία φορά ότι αυτό δεν ήταν ένα complain letter. Πώς γίνεται να παραπονεθώ σε 'σένα, αγαπητέ; Σου είμαι ευγνώμων και πάντα θα κατέχεις μία θέση στην καρδιά μου. Δε σου λέω αντίο. Το έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν και δε σήμαινε τίποτα. Κατρακυλούσα ξανά και ξανά στο ίδιο συναισθηματικό κομφούζιο. Γι αυτό σου λέω απλά ''εις το επανιδείν''. Διότι, ποιος ξέρει; Μπορεί κάποια μέρα τα μονοπάτια μας να διασταυρωθούν και πάλι. Καλό καλοκαίρι!

Εις το επανιδείν αγαπητέ,
η... δώσε μου εσύ το όνομα


Αφιερωμένο στη Δέσποινα. Όχι, Δέσποινα, δεν απευθύνεται σε σένα αυτό το γράμμα, μόνο αφιερώνεται. Ακριβώς επειδή είσαι Η καλύτερη στα 'λάιβ'!;)

Κι εδώ κατεβάζουμε από το youtube το ''Αυτό το τραγούδι δεν είναι για σένα" των Διάφανων Κρίνων, το οποίο αρμόζει στην ανάρτηση αυτή. Όμως πώς να το κατεβάσεις όταν ο υπολογιστής σου είναι μία απογοήτευση;




14 comments:

  1. Anonymous said...:

    ολοι κατι εχουν να μας δωσουν,απο ολους κατι θα μαθουμε.
    καλο καλοκαιρι

  1. Anonymous said...:

    Ξέσπασε...ειναι προτιμότερο να εκφράζεις ολες αυτές τις σκέψεις παρά να τις κουβαλάς!

  1. Unknown said...:

    Ginny μου, αυτό το γράμμα δεν είναι γράμμα μίσους και παραπόνων προς τον "αγαπητό" αλλά προς εσένα την ίδια. Αυτή είναι η γνώμη μου διότι ολόιδιο γράμμα μου έχω στείλει, ευτυχώς μόνο μία φορά, μετά το αποφάσισα και ούτε με ... συγχώρησα αλλά ούτε "αντίο", ούτε "εις το επνανιδείν" είπα, μόνο ... σιώπησα. ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΙΓΗ. Μέσα της αγγίζεις τα όρια τα δικά σου και γίνεσαι πράγματι ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ για σένα.

    Δεν ξέρω ποια είναι η Δέσποινα που της αφιερώνεις "τα πρακτικά" του παραμυθιάσματός σου αλλά ακόμα και η καλύτερη στα "λάιβ" δεν το ... δικαιούται.

    Με πολύ αγάπη και πολλά φιλιά
    (η σκέψη σου είναι τόσο δυνατά συγκροτημένη που μη φοβάσαι τίποτα, πάντα θα "παλεύεις" κορίτσι μου)

  1. Τζινούλα μου ποιος σε στενοχώρησε. Διπλο έγκλημα μιας και είναι κακό να στενοχωρείς τον άλλο πόσο δε ένα χαρωπό άτομο σαν εσένα. Ελπίζω να πέρασε η απογοήτευση και να μην είσαι λυπημένη.
    Καλό ταξίδι και καλές διακοπές στο αγαπημένο σου νησί, και συνέχισε να γράφεις. Το κάνεις τόσο όμορφα.

  1. Ginny said...:

    Kαλησπέρα meanan!
    Σε ευχαριστώ για το πέρασμα. Ναι, από όλους μπορούμε να διδαχθούμε κάτι!
    Φιλιά πολλά και καλά να περνάς!

  1. Ginny said...:

    Καλησπέρα Merlin!
    Δυστυχώς ξεσπάω μόνο γραπτά, το οποίο δεν αποτελεί αληθινό ξέσπασμα. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για το σχόλιό σου!
    Φιλιά πολλά!

  1. Ginny said...:

    Καλησπέρα Meggie!
    Δε χρειάζεται να σου πω πόσο δίκιο έχεις, είμαι σίγουρη ότι το κατάλαβες. Τον τελευταίο καιρό απλά αποφάσισα ότι παραείμαι ευγενική και ανεκτική. Σε τελική ανάλυση, είμαι άνθρωπος (πολλοί θα με διέψευδαν). Έχω λοιπόν το δικαίωμα να νοιάζομαι και για τον εαυτό μου, δύσκολο αλλά προσπαθώ.
    Η αφιέρωση στην πολύ καλή μου φίλη, Δέσποινα, δεν είχε σκοπό να αποδώσει αυτό που κατάλαβες. Στην πραγματικότητα εννοούσα το εντελώς αντίθετο. Καθώς είναι ένας άνθρωπος αληθινός που δε φοβάται να πει τη γνώμη του και πάντα διατυπώνει τα πράγματα με την πραγματική τους μορφή. Την ευχαριστώ γιατί είναι από τους λίγους αυθεντικούς και καθαρούς ανθρώπους γύρω μου!
    Σε ευχαριστώ από καρδίας Meggie για το σχόλιό σου! Πάντα ήμουν και θα είμαι μαχήτρια!
    Φιλιά πολλά!!

  1. Ginny said...:

    Αγαπημένε Γουίλ κανείς δε με στενοχώρησε, αλήθεια. Στην πραγματικότητα σκόπευα να δώσω σε αυτήν την ανάρτηση ένα πιο γενικό τόνο καθώς εμπνεύστηκα από καταστάσεις που επικρατούν γύρω μου τον τελευταίο καιρό. Οπότε ο δέκτης αυτού του γράμματος αντιστοιχεί σε πολλούς ανθρώπους. Όμως δεν κατάφερα να κρύψω μερικά προσωπικά αισθήματα και εμπειρίες! Σε ευχαριστώ μου γλυκιέ μου, και μη φοβάσαι. Όπως είπες είμαι πολύ ''χαρωπό'' άτομο. Ακόμη κι όταν πέφτω ξανασηκώνομαι με χαμόγελο!
    Φιλιά πολλά καλέ μου! Θα τα πούμε όταν γυρίσω και μην ανησυχείς, δε θα μείνεις παραπονεμένος!;)

  1. Το ξέσπασμα ακόμα και στο χαρτί βοηθάει χαρωπή φίλη μου. Καλές διακοπές με πολύ γράψιμο και πολλή θάλασσα που σου αρέσει.

  1. Ξέχασα να σου πω, σου απένειμα ένα μικρό βραβείο φιλίας.

  1. Καλησπέρα Ginny :)
    Ξέρω πως αύριο φεύγεις για διακοπές, οπότε αυτό θα το δεις όταν επιστρέψεις.:)
    Είναι καλά να ξεσπάς πότε πότε. Κι όχι μόνο στο χαρτί.
    Και είναι υπέροχο που μπορείς να συγχωρείς. Άνθρωποι σαν κι εσένα σπανίζουν στις μέρες μας.
    Να περάσεις υπέροχα στις διακοπές σου κοριτσάκι :)
    Θα σε περιμένουμε να επιστρέψεις.
    Φιλιά πολλά!

  1. Ginny said...:

    Kαλησπέρα Μικρέ Χείμαρρε!
    Όπως βλέπεις είναι νυχτερινό πουλί!! Κουκουβάγια από τις λίγες. Σε ευχαριστώ καρδούλα μου αλλά πιστεύω ότι είναι μακράν καλύτερο που σπανίζουν.
    Σε ...ξανάευχαριστώ για το πέρασμα και τις ευχές!!!
    Να με περιμένεις γιατί θα επιστρέψω δριμύτερη!!;)
    Φιλιά πολλά γλυκιά μου! Καληνύχτες!

  1. Marian said...:

    Γεια, γράφεις πολύ ωραία, μου άρεσε πολύ το κείμενο γι'αυτό θέλω και να σου απονείμω ένα βραβείο!

  1. Estella said...:

    Πριγκιπέσσα... Μη δακρίζεις. Σ αγαπάμε πολύ. Συνέχισε να δίνεις πράγματα. Κι ας υποκρίνονται οτι κάποιοι δε τα θέλουν. Εσύ τα δίνεις. Εσύ γεμίζεις τον εαυτό σου...την ψυχή σου με ομορφιά... μελαγχολικός ο θηβαίος... Ελπίζω να πάμε παρέα να τον δούμε καποια στιγμή...

Post a Comment

A snowflake just fell!

Recent Posts