Σιωπές

Η σιωπή είναι μία περίεργη, αν μπορεί να χαρακτηριστεί, κατάσταση. Οι λέξεις είναι φυλακισμένες βαθιά μέσα σου κι όμως καταφέρνεις να πεις τόσα πολλά. Μία εικόνα, λένε, ισούται με χίλιες λέξεις. Αλήθεια είναι.
Όταν η σιωπή είναι μέσο ‘’επικοινωνίας’’ είναι αποδεκτή και περιζήτητη και από τον πομπό και από τον αποδέκτη. Κάποιες στιγμές δε χρειάζεται να μιλήσεις, θέλεις απλά να κοιτάζεις τον άλλο στα μάτια. Δεν είναι απαραίτητο να τον αγγίζεις, ούτε να του μιλάς, απλά να τον κοιτάς και να σε κοιτάει. Συνεπώς, περνάς μηνύματα τρυφερότητας, κατανόησης και φιλικής διάθεσης. Τυχεροί όσοι έχουν αυτό το είδος σιωπής. Τι γίνεται όμως όταν η σιωπή που σε τυλίγει δεν είναι σιωπή αγάπης και αλληλοκατανόησης, αλλά μοναξιάς, αδιαφορίας και μελαγχολίας;
Κάποιες φορές οι λέξεις είναι απαραίτητες. Όταν παρατηρείς τον συνομιλητή σου και βλέπεις αμηχανία και τάση υποχώρησης είναι αδύνατον να σκεφτείς ένα πρόχειρο θέμα συζήτησης. Ειδικότερα, όταν ο άλλος νιώθει άβολα είναι σύνηθες να διακόπτεται η συνομιλία με έναν από τους δύο να τρέπεται σε φυγή. Έτσι, αφήνεις ένα αίσθημα άγνοιας και αδιαφορίας προς το συνομιλητή σου.
Τέλος, το χειρότερο είδος σιωπής είναι αυτό των ψεύτικων λόγων. Όταν έχεις ευχέρεια λόγου και θεμάτων, συζητώντας ευχάριστα με το συνομιλητή, ενώ στην ουσία δεν λες τίποτα. Μιλάς απλά για να πεις κάτι κρύβοντας τα πραγματικά λόγια και τις αληθινές προθέσεις σου. Είτε από φόβο, είτε από συνήθεια συντηρείς μία κατάσταση που στην ουσία είναι φενάκη. Συνήθως συνδυάζεται με τη φυγή της δεύτερης περίπτωσης. Είναι μία ιδιαιτέρως άσχημη εμπειρία.

Αναρωτιέμαι ποια από όλες τις σιωπές βιώνω. Όχι, πάλι ψέματα λέω. Ξέρω, ξέρω καλά. Καμιά φορά αναρωτιέμαι αν είναι δικό μου το λάθος. «Προφανώς», είναι η πιο συχνή απάντηση. Θέλω αλήθεια να ζω έτσι; Πολύ πιθανό. Η αλήθεια είναι ότι δε με ενοχλεί πλέον, παρ’ όλο που έχουν αυξηθεί οι σιωπηροί συνομιλητές. Είναι μία επώδυνη μετάβαση στη ζωή μου. Προσπαθώ να προσποιηθώ, να αδιαφορήσω, να λησμονήσω όλες τις όμορφες στιγμές που έζησα όταν δεν υπήρχε σιωπή (τουλάχιστον όχι η σιωπή νούμερο δύο ή τρία). Είναι δύσκολο. Όμως ούτε αυτή η συμπεριφορά με διευκολύνει. Παρ’ όλες τις υποκριτικές μου ικανότητες, είναι κουραστικό. Βαρέθηκα αυτήν τη σιωπή. Λέξεις, πού βρίσκεστε;

7 comments:

  1. Ναι είναι μια δύσκολη κατάσταση αυτή αλλά είμαι σίγουρος πως θα καταφέρεις να βγεις πιο δυνατή και σοφή και από αυτήν.
    Ήταν όμορφο κείμενο αν και θλιμμένο. Ελπίζω η επόμενη ανάρτηση να έχει ένα πιο φωτεινό κείμενο.

  1. Estella said...:

    Την αγάπη μου για τις λέξεις την ξέρεις... Πολλές φορές μια λέξη είναι 1000 εικόνες...
    Τωρα για την σιωπή..Είναι μυστήρια υπόθεση Ginny... Μπορεί να σε εκνευρίσει, να σε χαλαρώσει ή και να σε μελαγχολήσει... Παρότι ζούμε σ έναν κόσμο γεμάτο φασαρία και ηχορύπανση αυτό που πραγματικά υπάρχει ανάμεσα μας είναι σιωπή...

    http://www.youtube.com/watch?v=GjtxevtvdEw

  1. Ginny said...:

    Kαλησπέρα Νυχτερινή Πένα! Σε ευχαριστώ για τα ενθαρρυντικά σου λόγια, αν και δε νομίζω να γράψω κάτι πιο χαρούμενο!

  1. Ginny said...:

    Καλησπέρα Εστέλλα!! Θα συμφωνήσω όσον αφορά το μία λέξη=χίλιες εικόνες! Είναι όπως το είπες, καμιά φορά φωνάζουμε αλλά στην ουσία δεν ακούγεται τίποτα.

    Υ.Γ. Εμπνεύστηκα από το συγκεκριμένο τραγούδι!!xixi σε είδα που το άκουγες!!;)

  1. Μμμ.. οφείλω να ομολογήσω πως τις περισσότερες φορές παραμένω σιωπηλή και δίνω την εντύπωση πως είμαι θλιμμένη ή κλεισμένη στον εαυτό μου. Μπορεί να συμβαίνει κι αυτό αλλά κάτι σημαίνει.
    Μάλλον έχεις πολλά να πεις και δε ξέρεις πως. Θα έρθει κάποια στιγμή που θα τα βγάλεις όλα και τότε θα πεις καθαρές λέξεις και με νόημα.
    Ωραίο το γράψιμο σου..!!
    Καληνύχταα!

  1. Ginny said...:

    Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο Tiger Lily!! χιχι η αλήθεια είναι ότι αυτό το φαινόμενο απλά το παρατήρησα, όχι ότι το ζω απαραίτητα!:P Πάντως αυτό το "θα τα βγάλεις όλα" δεν είναι πάντα καλό. Διότι λέγεται ξέσπασμα και συνήθως οι λέξεις που βγαίνουν από το στόμα σου μόνο καθαρές και με νόημα δεν είναι!!:P

    Να είσαι καλά! Φιλιά!

  1. Αναλόγως πως τα βγάζει ο καθένας.
    Εγώ το είπα και εννούσα τον ήρεμο τρόπο που είναι σπάνιος αλλά ντάξει υπάρχει..:)

Post a Comment

A snowflake just fell!

Recent Posts