Tέλος!

Και τέλος! Τέλος. Τέλος... Τέλος! Τέλος; Ναι, ναι...τέλος.
Τελείωσε λοιπόν. Τώρα τι γίνεται; Αρκούσε αυτό το ‘τέλος’; Κι αν δεν έμεινες ευχαριστημένος τι γίνεται; Αν είχες κι άλλες ερωτήσεις; Αν δεν ήθελες να τελειώσει; Αν είχες κι άλλα να δώσεις; Αν περίμενες ένα διαφορετικό τέλος; Αν...;
Κρίμα, γιατί τελείωσε.
Να ‘μαστε λοιπόν στο τέλος. Έπειτα από τόσες προσπάθειες, τόσες δυνάμεις, τόσες ιδέες, τόσες συγκινήσεις τελειώνει ένα κομμάτι. Τι κάνεις όταν ξέρεις ότι ήρθε το τέλος; Ξεκινάς το ταξίδι σου ψάχνοντας την Ιθάκη. Τι γίνεται όμως όταν αποβιβάζεσαι επιτέλους στο νησί; Είσαι ευχαριστημένος ή αναρωτιέσαι πώς έφτασες τόσο γρήγορα; Ξαφνικά οι παραλίες δε σου φαίνονται τόσο καθαρές. Τα σπίτια μοιάζουν υπερβολικά μικρά και ασφυκτικά. Ο ουρανός έχασε το διάφανο γαλάζιο. Δεν φανταζόσουν έτσι τον προορισμό.
Όλα φτάνουν κάποτε σε ένα τέλος. Τίποτα δεν είναι αιώνιο. Ίσως μας φαίνεται εξωπραγματικό όταν δεν υπάρχει τίποτε άλλο παρά πέρα. Ίσως δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε ότι το ταξίδι ήταν τόσο μικρό.
Τώρα έρχεται η απογοήτευση. Σκέφτεσαι ότι δεν άξιζε να ταξιδέψεις. Το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό. Σκίζεις εισιτήρια, σκίζεις φωτογραφίες και κάθε είδους αναμνηστικά από το ταξίδι σου. Το φυλλάδιο υποσχόταν άλλα πράγματα, θαύματα και θεάματα. Πιστεύεις ότι έχασες το χρόνο σου, ότι ολόκληρη η διαδρομή ήταν μία καλοστημένη πλεκτάνη, μία φάρσα.
Πολυαγαπημένε ταξιδιώτη ένα πράγμα θα σου πω. Σε λυπάμαι.
Ήρθε το τέλος. Έφτασες στο νησί. Μπορεί να μην ήταν αυτό που περίμενες. Εντάξει, σε καταλαβαίνω. Απογοητεύτηκες, όμως ένας άσχημος προορισμός δε διαγράφει το ταξίδι. Ξέχασες κιόλας τον έναστρο ουρανό που χάζευες τα βράδια; Τις περιπέτειες που πέρασες; Τις μάχες με τα μυθικά τέρατα, όπως τους γιγάντιους αετούς, τις πολικές αρκούδες, τη μυστηριώδη μαύρη ομίχλη, τις άφησες πίσω σου; Πώς μπορείς να διαγράψεις από τη μνήμη σου τους ανθρώπους που γνώρισες. Πώς μπορείς να αγνοήσεις την προφανή αλλαγή που υπέστεις; Ξεχνάς τις ατελείωτες ώρες ψυχαγωγίας, μυστηρίου, αγωνίας και συγκίνησης που σου πρόσφερε;
Το νησί δεν ήταν αυτό που νόμιζες. Το ταξίδι όμως σημαίνει πολλά περισσότερα. Καμιά φορά πρέπει απλά να το αποδεχθείς. Να κοιτάξεις με χαμόγελο την τελευταία σελίδα της ιστορίας. Να σκεφτείς «Ωραία πέρασα!», ακόμη κι αν το τέλος δεν είχε τη συγκλονιστική και απρόσμενη εξέλιξη που περίμενες.

Σε αφήνω λοιπόν, μοναχικέ και αχάριστε ταξιδιώτη. Ξεκινώ για το επόμενο μου ταξίδι. Εγώ όμως δεν ξεχνώ το νησί, ούτε τις στιγμές που μου χάρισε. Χαμογελώ και ξεκινώ για τη νέα περιπέτεια. Μια νέα Ιθάκη, ένα νέο Νησί.


Αφιερωμένο σε όλους τους ''χαμένους'' συνταξιδιώτες και στο νησί που τόσο αγάπησαν!

22 comments:

  1. Διαφωνώ, διαφωνώ, διαφωνωωωω κάθετα και οριζόντια και διαγώνιααα!! Τι σκατά έκανες ολόκληρο ταξίδι, αν τελικά δεν έφτασες ποτέ στον προορισμό σου; Γιατί, μπορεί ο προορισμός σαν ιδέα να ήταν η Ιθάκη, σίγουρα όμως αυτό που βρήκες κάθε άλλο παρά Ιθάκη ήταν. Εδωσες αξία σε κάτι που ουσιαστικά δεν υπήρχε και πολέμησες γι αυτό. Φαντάζεσαι πόσο θα έχεις πληγωθεί στο τέλος όταν τόσος κόπος πήγε στράφι;
    Δε λέω, και το ταξίδι μετράει.. Αν όμως χάσεις τον προορισμό, τι να το κάνεις; ;)

  1. Ginny said...:

    Χαίρομαι που διαφωνείς!!! :)
    Ο προορισμός είναι στην ουσία ο στόχος που βάζεις. Είναι αυτό που σε ωθεί να προσπαθήσεις κάτι, να αρχίσεις δηλαδή το ''ταξίδι''. Δεν πρέπει να χάνεις τον προορισμό σου, δηλαδή να αποσπάσαι και να ξεχνάς που θέλεις να πας. Όμως όταν ικανοποιείς τελικά την επιθυμία σου, δε νιώθεις λίγο άδεια; Καθώς έφερες εις πέρας την αποστολή σου δε σου φαίνεται πια τόσο σημαντικό. Θέτεις λοιπόν νέο στόχο.
    Να σου φέρω ένα παράδειγμα. Όταν είσαι στην πρώτη δημοτικού νομίζεις ότι είναι η πιο δύσκολη τάξη. Όταν φτάσεις στην πρώτη γυμνασίου σκέφτεσαι ''Τι εύκολο που ήταν το δημοτικό.'' Όταν φτάσεις στην πρώτη λυκείου σκέφτεσαι τι χαζομάρες έκανες στο γυμνάσιο και νομίζεις πως δε χρειάστηκε να προσπαθήσεις και πολύ. Όταν βέβαια φτάσεις στην τρίτη λυκείου χλευάζεις τα παιδιά των κατώτερων τάξεων καθώς το δικό σου βάρος σου φαίνεται αφόρητο. Κατάλαβες πιστεύω τι εννοώ.
    Ακόμη κι αν ο προορισμός σου δεν είναι απολύτως ικανοποιητικός αυτό δε σημαίνει ότι εσύ δεν προσπάθησες ή ότι δεν ωρίμασες κατά τη διάρκεια. Το ταξίδι σε εφοδιάζει πάντα για την επόμενη Ιθάκη σου!
    (Να υποθέσω ότι δεν κάνατε Καβάφη στο σχολείο σου;)

    Σε ευχαριστώ πολύ Μικρέ Χείμαρρε για το σχόλιο!
    Να 'σαι πάντα καλά!

  1. Φυσικά το ταξίδι είναι που έχει σημασία και οι περιπέτειες που θα ζήσεις σε αυτό. Γι' αυτό λέει ο ποιητής να εύχεσαι να είναι μακρινός ο δρόμος. Ο προορισμός είναι το επιστέγασμα αλλά αυτό που απολαμβάνεις είναι το ταξίδι.

  1. Ginny said...:

    Καλησπέρα Νυχτερινή Πένα!!! Αυτό ακριβώς θέλω να πω! Το ταξίδι είναι που αξίζει! Αν και για να πω την αλήθεια, δεν αναφερόμουν τόσο στην ''Ιθάκη'' του Καβάφη. Περίμενα εσύ ειδικά να το καταλάβεις!! Σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου!!

  1. Φυσικά.
    Μιλήσαμε πολύ για νησί και γεγονότα σ' αυτό.....

  1. Ginny said...:

    Aγάπη μου εσύ!!!<3

  1. Α για ταξιδια ακουω και μυριζω θαλασσα! :) Η Ιθακη ειναι η αφορμη για το ταξιδι, δεν ειναι ο αυτοσκοπος. Ειναι αυτη η σπιθα που γεννα μεσα την θεληση για περιπετεια και διαφυγη απο την πεπατημενη. Ευχομαι να κανεις πολλα ταξιδια στην ζωη σου! :)

    Φιλια πολλα!!

  1. Ginny said...:

    Καλησπέρα Αλχημιστή!!! Άσε, κι εγώ μυρίζω θάλασσα και αναρωτιέμαι πότε θα τελειώσουν οι εξετάσεις!
    Σε ευχαριστώ και σου εύχομαι το ίδιο! Ο άνθρωπος ζει όταν ταξιδεύει!
    Φιλιά πολλά!

  1. Πολύ όμορφο το κείμενο σου και αληθινό..
    Όλα τελειώνουνε κι όλα περνάνε.. εσύ κράτα ότι σου έδωσαν αυτά που πέρασαν και ξεκίνα για άλλα...

    Καληνύχτα...

  1. sykaki said...:

    όταν φτάσω στο νησί ίσως μετανοιώσω αλλά θα το παλέψω να ζήσω...
    καλό ταξίδι σου..... πάντα ένα ταξίδι θα οδηγεί σε έναν προορισμό....

  1. Unknown said...:

    Είσαι σίγουρη πως είσαι 16;;;
    Μεταξύ αστείου και σοβαρού, το σχόλιο αυτό.

    Χαίρομαι που σε διάβασα.

  1. Ginny said...:

    Kαλησπέρα Unidentified!
    Σε ευχαριστώ για το πέρασμα και για το σχόλιό σου. Ναι 'σαι πάντα καλά!
    Φιλιά πολλά!

  1. Ginny said...:

    Καλησπέρα sykaki!
    Πάντα το ταξίδι κάπου οδηγεί, εσύ όμως διαλέγεις το μονοπάτι που θα ακολουθήσεις.
    Ευχαριστώ για το πέρασμα!

  1. Ginny said...:

    Καλησπέρα meggie!
    Χαχα, ναι, είμαι σίγουρη. Δεκτά πάντα τα αστεία!
    Χαίρομαι που σου άρεσε το κείμενό μου.
    Σε ευχαριστώ για το πέρασμα!
    Φιλιά πολλά!

  1. αναρωτιέμαι...
    ποιος λέει πως το ταξίδι τελειώνει όταν φτάσεις;
    ποιος;
    και ποιος λέει πως ένας προορισμός είναι που έχουμε μόνο;
    το ταξίδι δεν δικαιώνεται απ τον προορισμο αλλα και πάλι, πρέπει να κοιτάζουμε εκει που θέλουμε να πάμε, διαφορετικα θα πάμε εκει που κοιτάζουμε...
    καλα ταξίδια!

  1. Ginny said...:

    Καλησπέρα Ναύτη!
    Ναι, ό,τι κι αν συναντήσουμε στο ταξίδι μας, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τον προορισμό μας διότι αυτός είναι ο σκοπός μας.
    Σε ευχαριστώ για το πέρασμα!

  1. Estella said...:

    Οταν ένα ταξίδι φτάνει στο τέλος του, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κοιτάξεις το χάρτη και να προετοιμαστείς για το επόμενο.... Σε φιλώ γλυκά μικρή μου. Μου λείπεις πολύ. Ελπίζω να τα πούμε. :)

  1. Ginny said...:

    Καλή μου, γι άλλη μία φορά με νιώθεις! :)
    Κι εμένα μου λείπεις! Θα τα πούμε, θα τα πούμε!;)
    Φιλιά πολλά!

  1. ΠΕΡΑΣΑ ΝΑ ΑΦΗΣΩ ΜΙΑ ΖΕΣΤΗ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ:))
    ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕΤΡΑΕΙ ΚΑΙ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΠΑΝΤΑ ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΜΕ ΗΡΕΜΟ ΛΙΜΑΝΙ.
    ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.

  1. Ginny said...:

    Σε ευχαριστώ Σκρουτζάκο!!! :):)
    Τα ίδια σου εύχομαι κι εγώ καλέ μου!!
    (Και πάντα χαμόγελα!);)
    Φιλιά πολλά!

  1. Anonymous said...:

    Καλως σε βρήκα!

    Το ταξίδι είναι δική μας ευθύνη...για αυτό και μας ανήκει. Αυτό μας κάνει και καλύτερους!

    Ο Προορισμός πάλι...ειναι κάτι που βρίσκουμε έτοιμο. Δεν ειναι στο πεδιο βολής μας. Ηταν έτσι και πριν και μετά απο εμάς!

    Απολαυσε οσο μπορείς τα ταξίδια σου!

  1. Ginny said...:

    Kαλησπερά Μerlin!
    Όπως είπα και πιο πάνω, εμείς είμαστε που χαράζουμε την πορεία του ταξιδιού. Συμφωνώ, λοιπόν, με την άποψή σου.
    Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό και την επίσκεψή σου!
    Να 'σαι πάντα καλά. Φιλιά πολλά!

Post a Comment

A snowflake just fell!

Recent Posts